Гумі та Гінкго Білоба що це? Як вирощувати та доглядати?

rectangle

Всі ми знаємо про корисні та лікарські властивості Гумі та Гінкго Білоби, але мало хто знає що ж це таке? Як? І де їх вирощують? Давайте поговоримо і дізнаємось більше про ці екзотичні рослини. 

хню історію і чи можемо ми виростити їх у наших широтах. 

Гумі або лох багатоквітковий – плодова рослина з дуже декоративними властивостями протягом усього року. Рослина швидко розростається і рано вступає в плодоношення. В середньому Гумі сягає до 1,5 м в висоту. В червні на рослині розпускаються світло-рожеві медоносні квітки. Плоди Гумі з вигляду можна сплутати з ягодами кизилу. Видовжені плоди Гумі насиченого червоного кольору мають соковиту м’якоть, їм притаманний аромат та кисло-солодкий смак, що нагадує кизил, яблуко, вишню і ананас разом взяті з ледь відчутною терпкістю. Достигають ягоди Гумі не одночасно, а протягом місяця – з кінця липня до кінця серпня. Дуже часто до початку зими листя не встигає опасти. Сама рослина доволі морозостійка і дорослі рослини зимують без додаткового укриття, але молоді рослини рекомендуємо вкривати на зиму.

В період цвітіння кущ Гумі перетворюється на суцільно квітучу рослину з надзвичайним ароматом, який випромінюють квітки, що звисають з пагонів, як сережки. А в період дозрівання квітки перетворюються на соковиті ягоди, зазвичай не більші як вишенька, насичено-червоного кольору. За формою ягоди Гумі можуть бути як круглими, так і видовженими чи циліндричними.

За корисними властивостями та мінералами ягоди Гумі зовсім не поступаються ягодам обліпихи, але Гумі має більше декоративних якостей куща. Ягоди Гумі багаті на мікроелементи, вітаміни, амінокислоти, 7 з яких необхідні для людського організму, володіють тонізуючими і протизапальними властивостями. Настої з ягід Гумі вживають при розладах шлунку. Але не лише ягоди Гумі корисні та багаті на вітаміни, в листі Гумі міститься велика кількість вітаміну С. Листя висушують і готують з нього чаї. У Японії Гумі називають ягодою довголіття та молодості. Ягоди Гумі не зберігаються довго, тільки 4-5 днів. З одного дорослого куща за сезон можна зібрати до 8 кг стиглих і корисних ягід.

Гінкго Білоба – надзвичайно красиве дерево. У дикій природі дерево Гінкго Білоби може сягати до 40-ка метрів, щороку рослина виростає на 40-50 см у висоту, але в саду не росте вище 2-ох метрів. Іноді це дерево ще називають «срібний абрикос». Особливістю Гінкго Білоби буде його листя – невелике листя має форму віяла, сіро-сріблястого забарвлення. Але листя цього дерева не єдина його перевага, воно має безліч характеристик:

По-перше Гінкго Білоба – реліктове дерево, тобто воно росло на Землі задовго до появи цивілізації, можливо ще за часів динозаврів і є одним з небагатьох представників, які збереглись до наших часів;

По-друге Гінкго Білобу широко використовують для лікарського застосування. Екстракт з листя використовують як стимулятор мозкової діяльності, протиалергічний засіб.

Гінкго Білоба окрім лікарських має ще й високі декоративні властивості, його часто висаджують у великих парках, ботанічних садах чи зонах відпочинку. Це дерево завжди буде в центрі уваги. Молодим деревам притаманна пірамідальна крона, але з віком крона стає розлогою і густою. Особливий ефект рослина справляє восени, коли листя набуває золотистого кольору. Завдяки добре розвиненій кореневій системі дерева Гінкго Білоби мають високу морозостійкість і посухостійкі. Загалом дерева Гінкго Білоби не примхливі і легко пристосовуються до будь-яких умов росту. 

Батьківщиною цього стародавнього дерева вважається Китай. Там висаджували Гінкго Білоби поблизу храмів. До Європи ця рослина потрапила у ХІІІ столітті, де її одразу ж полюбили німці та французи. Все частіше дерева Гінкго Білоби можна зустріти і у наших садах та парках, хоча більшість із нас навіть не здогадуються про це.

У Гінкго Білобі міститься більше 40 видів корисних речовин, деякі з них унікальні. Корисні властивості дерева: покращує кровообіг, запобігає появі інфаркту та інсульту, уповільнює процеси старіння, зміцнює імунітет, покращує вироблення інсуліну, знижує рівень холестерину. З листя роблять екстракт та додають його до різноманітних лікарських та косметичних препаратів.